Ondersteuning bij emigratie
Als u in Frankrijk wil gaan ondernemen, kan dat eventueel betekenen dat u ook naar Frankrijk emigreert.
Emigratie vereist een goede voorbereiding. Bekijk zeker onze 10 regels van een succesvolle emigratie alsook de checklist te van zaken die te regelen zijn.
Jaarlijks emigreren gemiddeld zo’n 2000 à 3000 Nederlanders naar Frankrijk. Dit komt neer op ruim 1000 gezinnen – volgens het CBS. Dat aantal is al jaren vrij stabiel. Het jaar 2005 kende een piek met 3600 emigranten. Tussen 2009 en 2014 lag het aantal emigranten lager. De huizenverkoop in Nederland verliep maar moeizaam en Nederlanders konden niet rekenen op de meerwaarde bij verkoop – om dit te gebruiken als startkapitaal voor een bedrijf in Frankrijk. Sinds 2015 is er een stijgende lijn in het aantal emigranten, nu Nederlanders hun huis weer gemakkelijker (en voor aanzienlijk hogere prijzen) kunnen verkopen, terwijl de Franse huizenmarkt maar moeizaam herstelt.
Ongeveer driekwart van deze emigranten moeten of willen nog werken in Frankrijk. Ruim 90% daarvan doet dat via een eigen bedrijf. Jaarlijks worden naar schatting gemiddeld 700 bedrijven opgezet door Nederlanders in Frankrijk.
Lang niet iedereen die in Frankrijk gaat wonen, emigreert ook daadwerkelijk. Het is ook goed mogelijk dat u in Nederland blijft wonen, maar toch betrokken wordt bij het ondernemerschap in Frankrijk (bv. bij het beheren van een toeristische seizoensactiviteit).
De belastingdiensten in Nederland en Frankrijk beoordelen waar uw “maatschappelijke en sociale leven” zich grotendeels afspeelt - zoals dat wordt benoemd in het Frans-Nederlandse belastingverdrag. Is dat in Frankrijk, bent u verplicht in Frankrijk belasting aan te geven voor uw totale inkomen (m.u.v. inkomen uit onroerend goed en in sommige gevallen van loon in het buitenland). Dit heeft dan betrekking op uw verdiensten in Frankrijk en Nederland, inclusief eventuele Nederlandse uitkeringen. Bent u in dienst van een in Frankrijk gevestigd bedrijf of heeft u een eigen bedrijf in Frankrijk, dan kunt u genieten van de gunstige sociale voorzieningen voor werknemers en ondernemers. In Frankrijk staan daar wel forse sociale premies tegenover. Emigreren naar Frankrijk betekent uiteraard niet dat u Frans staatsburger wordt - tenzij u dat wenst en daarvoor het inburgeringsexamen aflegt. Bovendien is emigratie niet definitief. Mocht u na verloop van tijd willen terugkeren naar Nederland, is dat administratief snel geregeld.
We nodigen u van harte uit voor een consult om uw specifieke emigratiesituatie te bespreken. Daarbij komen alleen die onderwerpen aan bod die voor u van belang zijn. We trekken hiervoor een uur tot anderhalf uur uit. Dit kan u heel wat tijd besparen bij het vinden van antwoorden op uw specifieke vragen.