Seizoensarbeiders in Frankrijk: flexibele oplossingen voor piekperiodes
Heeft uw bedrijf te maken met een piek in de activiteit en wilt u een werknemer aanwerven om dit op te vangen?
Dan zijn seizoensarbeiders wellicht de ideale oplossing. Maar wanneer kunt u een beroep doen op seizoenarbeiders en wat zijn de kenmerken van dit type contract? We leggen het uit.
Wat is seizoensarbeid?
Seizoensarbeid kenmerkt zich door werk dat verbonden is aan specifieke seizoenspatronen. Deze werkzaamheden zijn beperkt in de tijd maar worden elk jaar herhaald in een vergelijkbare periode, zoals tijdens de oogst, druivenpluk, of het toeristenseizoen. De variaties in activiteit moeten buiten uw controle liggen.
Welk type contract?
Voor seizoensarbeiders sluit u een contract van bepaalde duur (CDD) af. Dit type contract hoeft geen vaste einddatum te hebben, maar moet wel vermelden dat de werknemer voor het hele seizoen wordt aangenomen, inclusief een minimumperiode van tewerkstelling. Dit contract moet binnen 48 uur schriftelijk na aanwerving worden opgesteld en de werknemer moet een kopie ontvangen.
Seizoenscontracten bieden meer flexibiliteit dan standaardcontracten voor bepaalde duur. U kunt het contract verlengen van het ene seizoen naar het andere met dezelfde werknemer, waarbij een verlengingsclausule de werknemer voorrang geeft bij toekomstige tewerkstelling.
De cao
Een collectieve arbeidsovereenkomst kan bepalen dat elke werkgever die een seizoensarbeider in dienst heeft genomen, hem het volgende jaar een baan van dezelfde aard voor hetzelfde seizoen moet aanbieden. De cao bepaalt de voorwaarden.
Transitievergoeding
Volgens de Franse arbeidswet is de indemnité de précarité, ook bekend als de transitievergoeding, niet verschuldigd bij het einde van een seizoenscontract, tenzij anders bepaald in een collectieve arbeidsovereenkomst.
Voor meer informatie over de verlengingsclausule en andere details, kunt u terecht op de website van het ministerie van Arbeid, Gezondheid en Solidariteit.