Twee gehuwde kopers
Twee kopers die zijn getrouwd in gemeenschap van goederen worden in feite als één koper beschouwd.
Alle regels voor één koper zijn van toepassing. Beide namen worden opgenomen als koper in het contract en ook de datum en plaats van het huwelijk. Overigens wordt elk van de kopers individueel aansprakelijk gesteld voor het geheel. Mocht één persoon van het paar zich niet houden aan de bepalingen in het contract, kan de verkoper nakoming van het contract afdwingen bij de echtgenoot.
Huwelijkse voorwaarden
Kopers die onder huwelijksvoorwaarden zijn getrouwd, kunnen bij de aankoop van Frans onroerend goed gelijkgesteld worden aan gehuwden in gemeenschap van goederen, maar dit hangt af van de inhoud van het huwelijkscontract. Indien daar onduidelijkheid over is, kan de notaris eisen dat u een (beëdigde) Franse vertaling oplevert van het volledige Nederlandse huwelijkscontract. Het feit of men al dan onder huwelijksvoorwaarden is getrouwd, vermeld in zowel de compromis de vente als de acte authentique.
Tussentijds overlijden
Indien één persoon van het gehuwd paar overlijdt in de periode tussen de ondertekening van het compromis de vente en de acte authentique, kan de overgebleven echtgenoot (samen met de nabestaande van de overledene) afzien van de aankoop. Dit is alleen het geval indien een dergelijke clausule is opgenomen in de compromis de vente! Aangezien verkopers niet houden van dit soort onzekerheden wordt zo’n clausule nogal eens “vergeten”. Alweer een reden om de compromis de vente te laten beoordelen voordat u het tekent.
Indien een van de echtelieden overlijdt na ondertekening van de acte authentique, valt het huis onder het erfrecht.