Afvalwaterverwerking
De verkoper is verplicht om een rapport over de afvalwaterverwerkingsinstallatie (installation d’assainissement) te laten opmaken op zijn kosten.
Wanneer het pand is aangesloten op een gemeentelijke riolering, is dit rapport niet verplicht. In dat geval volstaat een verklaring van de verkoper dat de installatie naar behoren functioneert. Is er geen enkel systeem van afvalwaterverwerking aanwezig, hoeft dit ook niet te worden gerapporteerd.
Een aanwezige fosse septique of microstation wordt getest op de meest recente normen zoals bepaald volgens de wet. In de meeste (samenwerkende) gemeentes bestaat daartoe een speciale organisatie, de SPANC (Le Service Public d’Assainissement Non Collectif). Het onderzoek kan evenwel ook worden uitgevoerd door het lokale drinkwaterbedrijf of door een lokale milieuorganisatie.
Voldoet de installatie niet aan de normen, zullen de afwijkingen worden opgesomd in het rapport en volgt er tevens een bericht van de gemeente waarin staat tegen welke datum alles in orde moet worden gebracht. Bij een ‘normale’ controle is dat meestal binnen de drie jaar. Wordt het assainissement-rapport echter opgemaakt in het kader van een verkoop, verplicht de koper zich ertoe dat hij binnen één jaar na aankoop de installatie volledig op punt zet.
In veel verkoopdossiers is dit rapport een bron van discussie. Een verkoper merkt bv. enkel op dat de installatie goed functioneert (geen stankoverlast of overstromingen) en meldt dat aan de koper. Nadat het rapport is opgemaakt, blijkt dat de installatie dan wel goed kan functioneren, maar toch niet aan de eisen voldoet. Soms is dat met een kleine ingreep te verhelpen, maar vaak moet de installatie worden vervangen of uitgebreid. Dit kan leiden tot heel wat discussie.