Vastgoed en verhuur

Crédit-Vendeur

Een Crédit-Vendeur is een financieringsregeling die wordt gebruikt bij de verkoop van een bedrijf of een onderneming. Dit "verkoperskrediet" is een overeenkomst waarbij de verkoper van een bedrijf of activa instemt met het verlenen van krediet aan de koper om de aankoop te financieren.


Location-vente 

In een overeenkomst location-vente betaalt de huurder normaal gesproken periodieke huurprijzen gedurende een bepaalde periode, meestal enkele jaren. Aan het einde van de overeenkomst heeft de huurder de keuze om het goed tegen een vooraf overeengekomen prijs aan te schaffen, waarmee de huurperiode wordt beëindigd. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen of bedrijven die het goed willen gebruiken voordat ze beslissen of ze het definitief willen kopen.


En viager 

En viager is een Franse term die verwijst naar een specifieke vastgoedtransactie waarbij een woning wordt verkocht via een systeem van verkoop op lijfrente. Het concept van "viager" is uniek voor de Franse vastgoedmarkt en enkele andere landen met vergelijkbare systemen. Het bijzondere aan deze overeenkomst is dat de verkoper, meestal een oudere persoon, het recht behoudt om in de woning te blijven wonen zolang hij of zij leeft.


Bail commercial

Een bail commercial is een commercieel huurcontract of een juridisch bindende overeenkomst tussen een verhuurder (doorgaans de eigenaar van een commerciële ruimte) en een huurder (een bedrijf of ondernemer) voor het huren van een commerciële ruimte of bedrijfsruimte. Dit type huurcontract wordt in Frankrijk gebruikt voor het huren van vastgoed dat wordt gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals winkels, kantoren, restaurants en andere soortgelijke bedrijfsactiviteiten.


Bail d’habitation

Een bail d’habitation is een huurovereenkomst voor accommodatie in Frankrijk. Het is een wettelijke overeenkomst tussen een verhuurder (de verhuurder) en een huurder (de huurder) die de voorwaarden regelt voor de verhuur van een accommodatie, of het nu een hoofdverblijf of een tweede woning betreft. Het huurcontract voor bewoning bepaalt de rechten en plichten van beide partijen, evenals de betalingsvoorwaarden van de huur, de duur van de huur, eventuele kosten en de regels die tijdens de huurperiode moeten worden gevolgd.


Bail mixte

Een bail mixte is een Franse term die wordt gebruikt om een gemengd huurcontract te beschrijven. Dit soort huurovereenkomst wordt vaak gebruikt voor huurwoningen die zowel gemeubileerde als ongemeubileerde ruimtes omvatten. Het is een huurcontract waarbij een deel van het gehuurde onroerend goed gemeubileerd is, terwijl het andere deel niet gemeubileerd is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in situaties waarbij een verhuurder een gebouw verhuurt dat zowel commerciële ruimtes als woonruimtes omvat. De commerciële ruimtes worden vaak ongemeubileerd verhuurd, terwijl de woonruimtes gemeubileerd worden verhuurd. Het huurcontract zal dan specifieke voorwaarden bevatten voor elk type ruimte, inclusief de huurprijs, de duur van de huurovereenkomst en andere bepalingen die van toepassing zijn.


Bail précaire

Een bail précaire is een Franse term die verwijst naar een precair huurcontract. Een precair huurcontract is in wezen een tijdelijk huurcontract dat meestal wordt gebruikt in situaties waarin de huurperiode van korte duur is en niet voldoet aan de normale duurzame huurvereisten. Het wordt vaak gebruikt voor specifieke situaties waarin de partijen slechts tijdelijk willen huren, zonder de intentie van een langdurige huurovereenkomst. Het geeft de verhuurder en de huurder de flexibiliteit om een tijdelijke overeenkomst aan te gaan die meestal eenvoudiger te beëindigen is dan een standaardhuurovereenkomst.


État des lieux

Een état des lieux is een gedetailleerd document of inspectierapport dat wordt opgesteld bij de aanvang en het einde van een huurovereenkomst. Dit document heeft tot doel de staat van de gehuurde woning of accommodatie nauwkeurig vast te leggen, inclusief de beschrijving van eventuele schade of gebreken. Zowel de verhuurder als de huurder ondertekenen dit rapport om de overeengekomen staat van de woning vast te leggen bij aanvang van de huurperiode.


Syndic

Een syndic verwijst naar een syndicus of vastgoedbeheerder in de Franse taal, met name in de context van vastgoedbeheer in appartementsgebouwen, coöperatieve woongebouwen en gemeenschappelijke eigendommen. Een syndicus is verantwoordelijk voor het beheer en de administratie van het gemeenschappelijke eigendom, de gemeenschappelijke ruimtes en de gemeenschappelijke voorzieningen in een gebouw of een woongemeenschap.


Permis de construire

Een permis de construire is een Franse term die verwijst naar een bouwvergunning. Het is een wettelijk document dat vereist is in Frankrijk en sommige andere landen voordat er met de bouw van een nieuw gebouw of bepaalde verbouwings- en bouwwerkzaamheden kan worden begonnen. Het doel van een permis de construire is om ervoor te zorgen dat bouwprojecten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften, stadsplanningregels en milieunormen.


Plan Local d'Urbanisme

Een Plan Local d'Urbanisme (PLU) is een Frans concept dat verwijst naar een document dat stedenbouwkundige voorschriften en richtlijnen vaststelt voor de ruimtelijke ordening en het gebruik van grondgebieden binnen een bepaalde gemeente. Het komt overeen met het bestemmingsplan in veel andere landen. Het PLU speelt een cruciale rol bij de regulering van stadsontwikkeling, grondgebruik en het behoud van het milieu op lokaal niveau.


Plan d'Occupation des Sols

Een Plan d'Occupation des Sols (POS) was een ouder ruimtelijk ordeningsinstrument dat in Frankrijk werd gebruikt om het gebruik van grondgebieden en de stadsplanning op lokaal niveau te reguleren. De POS waren van kracht vóór de invoering van het huidige Plan Local d'Urbanisme (PLU), dat in 2000 wettelijk werd ingesteld en de POS verving.


Direction Départemental des Territoires (DDT)

De Direction Départementale des Territoires (DDT) is een overheidsinstantie die belast is met verschillende aspecten van ruimtelijke ordening, stedelijke ontwikkeling, milieubescherming en plattelandsontwikkeling op departementaal niveau. In Frankrijk is een departement een administratieve divisie die één niveau lager ligt dan een regio. De DDT speelt een cruciale rol bij de implementatie van nationaal beleid en regelgeving met betrekking tot grondgebruik en ontwikkeling op departementaal niveau.


Fédération Nationale de l’Immobilier (FNAIM)

(FNAIM) is een vooraanstaande beroepsorganisatie in Frankrijk die vastgoedprofessionals vertegenwoordigt, waaronder makelaars, vastgoedbeheerders en andere professionals in de vastgoedsector. De FNAIM is een nationale federatie en heeft als voornaamste missie de belangen van haar leden te bevorderen en beschermen, terwijl ze ook dient als een vertrouwde bron voor zowel vastgoedprofessionals als het grote publiek.


Syndicat National des Professionnels Immobiliers

De Syndicat National des Professionnels Immobiliers (SNPI) is een beroepsorganisatie in Frankrijk die professionals in de vastgoedsector vertegenwoordigt, met inbegrip van vastgoedmakelaars, vastgoedbeheerders en andere betrokkenen in de vastgoedindustrie. De voornaamste doelstelling van de SNPI is om de belangen van haar leden te behartigen en hoge ethische en professionele normen binnen de Franse vastgoedindustrie te bevorderen.


Mandat exclusif

Een mandat exclusif is een term die in de vastgoedsector in Frankrijk wordt gebruikt en verwijst naar een exclusieve verkoopopdracht of exclusieve bemiddelingsovereenkomst tussen een verkoper en een makelaar. In deze overeenkomst krijgt de makelaar het exclusieve recht om een bepaald onroerend goed te verkopen gedurende een vooraf bepaalde periode. Dit betekent dat de verkoper gedurende die periode alleen met deze makelaar mag samenwerken en geen andere makelaars mag inschakelen om het onroerend goed te verkopen.


Mandat non-exclusif

Een mandat non-exclusif is een term in de vastgoedsector in Frankrijk die verwijst naar een niet-exclusieve verkoopopdracht of bemiddelingsovereenkomst tussen een verkoper en een makelaar. In deze overeenkomst geeft de verkoper de makelaar het recht om te proberen het onroerend goed te verkopen, maar behoudt hij ook het recht om met andere makelaars of zelfs zelfstandig te proberen het onroerend goed te verkopen.