Table d’hôtes
Een table d’hôte(s) (‘tafel van de gastheer of -vrouw’) mag slechts worden aangeboden aan betalende gasten van een chambres d’hôtes, een gîte of een mini-camping.
Dit zijn de belangrijkste regels:
- Een table d’hôtes gaat houdt in dat de gastheer of -vrouw zelf ook mee-eet – wat vaak niet wordt nagekomen. De gasten eten wat de pot schaft. Er mag dus geen keuzemenu worden aangeboden.
- De maaltijd mag een middag- of avondmaaltijd zijn en in principe moet men opteren voor streekproducten – hoewel we geen weet hebben van enige controle op deze regel.
- Een table d’hôtes mag worden aangeboden op één of meer vaste dagen tijdens de week, wanneer de gastheer daar zin in heeft, of als de gasten erom vragen. Dit biedt volledige vrijheid.
- De maaltijd kan zelf worden gekookt door de gastheer of -vrouw of men kan een maaltijd aanbieden a.d.h.v. catering. Ook kan de gastheer of -vrouw t.b.v. de maaltijd een kok inhuren (chef à domicile).
- De prijzen van maaltijden over verschillende dagen mogen variëren, maar op één en dezelfde dag moet slechts één maaltijd worden aangeboden tegen één prijs. Voorbeeld: op dinsdag een gezamenlijke BBQ voor €17,50 p.p. en op donderdag een (viergangen) Menu du Marché, met verse producten van de markt voor €25 p.p.
- Voor het aanbieden van een table d’hôte moet de gastheer of -vrouw beschikken over een licentie, die wordt uitgegeven door de gemeente. Bij de maaltijd mag dan elke vorm van alcohol worden geschonken, maar er mag officieel geen wijnkeuze (lees: wijnkaart) worden aangeboden.
- Indien ook alcohol wordt geschonken buiten de maaltijd, dan dient de exploitant te beschikken over een alcohol-exploitatievergunning.
- Het is toegestaan om de table d’hôtes en ook de geschonken alcohol afzonderlijk in rekening te brengen bij de gast, los van de overnachting, of in één bedrag, zolang de prijslijst maar duidelijk is voor de gast.